Selecteer een pagina

OVER GEWICHT GESPROKEN

Overgewicht is een groeiend probleem in onze maatschappij, steeds meer Nederlanders hebben er last van. Het is niet goed voor je gezondheid, het belemmert je mogelijk in je dagelijkse bezigheden en daarnaast worden mensen met overgewicht veelal minder snel aangenomen dan een fitter ogend iemand.

WAT IS OVERGEWICHT NU EIGENLIJK?

Je totaal gewicht is een som van je Vet Vrije Massa (VVM) en Vet Massa )VM. Des te meer VM je hebt des te ongezonder dat is. Je Vet percentage (V%) is de verhouding tussen je VM en VVM. Hoe hoger de VM ten opzichte van je VVM hoe hoger dat de V% is. Een gezonde V% ligt voor mannen tussen 10-15% en vrouwen 12-18%.  Een V% van boven de 25% wordt gezien als overgewicht, boven de 30% als obese en boven de 45% morbide obese. Dat betekend dat bijna de helft van je lichaamsgewicht vet is, je kan na gaan dat dit enorme gevolgen heeft voor je gezondheid.

WAAROM SLA JE VET OP?

Vetopslag vindt plaats wanneer je meer energie opneemt als dat je verbruikt. Als mens halen we energie uit onze voeding en energetische waarde uit voeding noemen we calorieën. Wanneer je meer calorieën eet dan dat je nodig bent, zet je lichaam die calorieën om in vet.

Je herkent het wel dat je eet wat je eerder at maar dat de kilootjes er nu toch wel bijkomen. Veelal komt dat doordat we minder zijn gaan bewegen. Dus de calorieën die je verbruikt zijn omlaag gegaan en als je dan de calorieën die je binnenkrijgt niet aanpast wordt je zwaarder, en gaat vooral je VM omhoog. Je VVM neemt af doordat je minder beweegt. Omdat je minder beweegt zal je spiermassa afnemen welke een onderdeel is van je totale VVM. Spiermassa verbruikt veel energie in rust en als dit afneemt verbruik je minder energie in rust. Met als gevolg dat je V% omhoog gaat en je steeds ongezonder raakt.

JE VOEDINGSPATROON

Ben jij zo iemand die minder is gaan doen, hetzelfde is blijven eten of meer gaan eten en daardoor is aangekomen? Vele herkennen zich hierin. Sommige zullen zeggen dat ze juist helemaal niet zoveel eten en toch dikker worden. Maar ga eens kritisch na wat je precies eet. Zijn het voorverpakte, makkelijk klaar te maken voedingsproducten? Snelle tussendoortjes. Magnetron maaltijden? Of ben je wat bewuster en eet je geregeld toch een salade? Tegenwoordig is alles gericht op gemak. Even snel een maaltijd in de magnetron, aanzetten en je hebt een aantal minuten later een complete maaltijd. Voorverpakte broodjes bij de pomp en toch maar even die chocolade reep mee die er ligt voor de helft van het geld. Allemaal producten om jou te laten consumeren en veelal producten die niet bijdragen aan je gevoel van verzadiging. Producten die ervoor zorgen, omdat het zo lekker is, dat je er meer van gaat eten.

WAAROM ER WAT AAN DOEN?

Hoeveel mensen hebben vandaag de dag niet last van een diabetes type II, hoge bloeddruk, cholesterol problemen, of dergelijke ‘chronische’ aandoeningen. Niet alleen de aandoeningen maar ook mentaal gaan er mensen aan onder door; negatief zelfbeeld, verminderd of geen zelfvertrouwen, schaamte zelfs. Veelal terug te leiden naar overgewicht. Een hoge vetmassa zorgt voor allerlei negatieve effecten die je gezondheid absoluut niet ten goede komen en leiden tot steeds meer ongemak. Je conditie gaat steeds verder achteruit, je aderen slippen dicht, je buik zit in de weg als je je sokken aan wil doen of veters wil strikken. Als je het nog verder laat gebeuren, dan kan je op een gegeven moment niet normaal ademhalen als je ligt te slapen en moet je iemand vragen om je kont af te vegen na de grote boodschap.

Knal je vol in een dieet en val je snel af. Dan komt het er vaak ook snel weer bij en nog een paar kilootjes extra, het welbekende jo jo effect. Dan help je jezelf alleen maar verder in de problemen. Vaak met gevolg dat je niet meer weet wat je wel moet doen, maar ook gaat je schildklier hormoon je tegen werken en vertraagd de energie die je in rust gebruikt. Met als gevolg dat je alleen maar vetter en vetter wordt. 

NU ACTIE NEMEN

Neem het heft in eigen handen. Maak een plan om overgewicht om te keren en de kans op de bijbehorende kwalen drastisch verminderen. Lekkerder in je vel zitten, meer energie om voor je gezin en je zelfverzekerder voelen over je uiterlijk. Langer gezond zonder medicijnen. Geen pijntjes die je dagelijkse leven belemmeren. Gewoon weer kunnen doen wat je wil doen, omdat je meer energie hebt en geen last hebt van pijnklachten. Lekker achter de kids aanrennen tijdens een potje voetbal of ouderwets tikkertje in het bos in plaats van maar thuis te blijven omdat alles teveel moeite kost.

HOE DAN?

Ga niet niet gelijk vol gas, maar maak kleine veranderingen om het goed te kunnen volhouden en het uiteindelijk gewoontes dus routine worden. Hierdoor verlies je mooi gestaag en op de lange termijn op een gezonde manier.

Schrijf eens op wat je eet en drinkt, fotografeer eens een hele week je maaltijden of leg alles wat je gegeten hebt die week op tafel. Hierdoor wordt je bewuster van wat je naar binnen werkt en kun je een plan maken hoe je veranderingen door kan voeren. Bijvoorbeeld door alle verpakte voeding te gaan vervangen door voedingsproducten waar geen ingrediëntenlijsten op staan. Een appel is een appel. Zorgen dat je voldoende eiwitten en gezonde vetten en veel groenten in je voeding terug laat komen. Eieren, vlees, gevogelte, vette vis, noten, zaden, fruit, bloemkool, spruiten, broccoli, etc, etc. Zo vermijd je al snel de suikers en smaak makers die je meer laten eten en zul je sneller en langer verzadigd zijn en blijven.

Probeer meer te gaan bewegen. Zoek een goede sportschool die je begeleidt met spierversterkende oefeningen. Sta gedurende de dag vaker op en loop een stukje, wandel na het eten tien minuten en probeer sport te maken van dagelijkse dingen. Loop elke keer sneller de trap op of met twee treden tegelijk. Dweil je huis zo snel als je kan.

MEER HULP NODIG

Bel ons eens voor een afspraak of check ons gratis ebook hieronder met nog meer handige tips die je helpen je streefgewicht te bereiken.

Gratis INFOGRAPHIC

3 TIPS OM JE VOEDINGSPATROON TE VERANDEREN

Stuur bericht
1
Vraag voor ons?
Hallo, Welkom op onze website.
Kunnen we je helpen?